5.5.07

serial numbers: Ετών?



Bonade, Goodman, Shaw




Οι περισσότεροι θα θυμάστε τη χρονιά, την ημερομηνία αγοράς και βέβαια την τιμή του καινούριου σας οργάνου. Τη μοναδική αίσθηση της πρώτης επαφής σας με αυτό αλλά και την ιδιαίτερη μυρωδιά του ξύλου και της θήκης.

Για όσους όμως δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται το έτος κατασκευής του κλαρινέτου τους, υπάρχουν στο διαδίκτυο οι παρακάτω πίνακες:


BUFFET CRAMPON



SELMER


LEBLANC & NOBLET


ARTLEY


AMSTRONG, ARTLEY, PRUEFER & ROSSI






Τρία κλαρινέτα που δε θα βρείτε στους παραπάνω πίνακες.

Το πρώτο σε Ρε με δύο κλειδιά και το δεύτερο σε Ντο με τρία κλειδιά, είναι κατασκευασμένα το 1740-50 από τον J. Z. Zencker.
Ανήκουν στην 3η γενιά κλαρινέτων και με αυτά άρχισαν να παίζονται τα κονσέρτα του J. M. Molter και οι συνθέσεις του J. P. Rameau.




Το τρίτο, το 'γερμανικό' κλαρινέτο, με το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκαν τα περισσότερα έργα της ρομαντικής περιόδου και μάλιστα λόγω του Brahms και του αγαπημένου του συνεργάτη και κλαρινετίστα Muhlfeld ο συγκεκριμένος τύπος οργάνου έμεινε γνωστός ως 'Muhlfeld clarinet' .

Έκανε την εμφανισή του το 1860 και είναι ο τύπος του κλαρινέτου που χρησιμοποίησε και ο Carl Baermann (γιος του Heinrich Josef) για να γράψει τις γνωστές μεθόδους κλαρινέτου.



.

1 σχόλιο:

ευθύΑυλος είπε...

όποιος και όποια έχει λίστα με τα serials από όργανα Yamaha και Amati (όργανα ευρείας κυκλοφορίας στην Ελλάδα), ας μου τα στείλε με ένα mail για να τα συμπληρώσω στο άρθρο ή ας τα δημοσιεύσει κατ'ευθείαν σαν σχόλιο.