19.4.07

Θ.Κουρεντζής: Ο καλύτερος μαέστρος μουσικού Θεάτρου" της Ρωσίας


το παρακάτω κείμενο είναι αναδημοσίευση από το classicalmusic.gr


Ανακοινώθηκαν σε επίσημη τελετή το Σάββατο 14 Απριλίου τα αποτελέσματα του μεγάλου εθνικού διαγωνισμού της Ρωσίας "Χρυσή Μάσκα", που αφορούν τους τομείς του θεάτρου, της όπερας και του μπαλέτου.

Το ειδικό βραβείο "Καλύτερος μαέστρος μουσικού θεάτρου" έλαβε ο Έλληνας αρχιμουσικός κ. Θεόδωρος Κουρεντζής, ο οποίος επί τρία χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ, o οποίος έχει με το έργο του αναβαθμίσει το ρεπερτόριο του θεάτρου αναδεικνύοντας έργα Ευρωπαίων συνθετών και κατά προτίμηση δημιουργών της Παλαιάς Μουσικής.

Από τους δημοφιλέστερους αρχιμουσικούς στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια ο Θ. Κουρεντζής, είχε λάβει προ μηνών, από τον ρωσικό τύπο, τον χαρακτηρισμό του προσώπου της χρονιάς στο χώρο της μουσικής.

Ο σημερινός ρωσικός τύπος υπογραμμίζει την διάκριση του Έλληνα αρχιμουσικού. "Το μπαλέτο Σταχτοπούτα του Προκόβιεφ διακρίθηκε για την καλύτερη μουσική παρουσία του και αυτό είναι πολύ λογικό, αφού στο πόντιουμ του μαέστρου στεκόταν ο Θόδωρος Κουρεντζής..." ("Novye Izvestia"). "Ως βασική αρετή της Σταχτοπούτας κρίθηκε η ορχήστρα, υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Κουρεντζή, ο οποίος πήρε και το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής..." ("Komersant"). "Με ειδικά βραβεία τιμήθηκαν ο Μαξίμ Αξιόνωφ και ο Θόδωρος Κουρεντζής για την αριστουργηματική ερμηνεία της παρτιτούρας του μπαλέτου του Προκόβιεφ Σταχτοπούτα�" ("Nezavisimaya Gazeta")

Σημειώνεται ότι ο Θ. Κουρεντζής είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στον τομέα της μουσικής του διεθνούς φεστιβάλ "Τεριττόρια" που διενεργείται στη Μόσχα κάθε φθινόπωρο και προβάλει έργα από τη διεθνή πρωτοπορία. Τον ΄Ελληνα αρχιμουσικό θα δούμε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φετιβάλ Αθηνών σε δύο συναυλίες -στο Μέγαρο και στην Πειραιώς 260. Το 2008 ο Κουρεντζής δείχνει να αποχωρίζεται τη Μόσχα για το Παρίσι όπου στην Όπερα της Βαστίλης διευθύνει την ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού στο "Ντον Κάρλο" του Βέρντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: